Skidåkning i Sälenfjällen

Oavsett vilken skidort som väljs i Sälen så erbjuds pister för både gammal som ung. Det är även möjligt att ta skid- och badbussen mellan dem för att prova på andra liftsystem. Däremot finns vissa skillnader mellan orterna – inte minst gällande barnvänlighet.

Högfjället

Barnvänligt är verkligen ordet som passar för skidåkningen på Högfjället. Totalt finns det 13 liftar och 9 nedfarter varav 6 är gröna och 3 är blå. De som vill ha brantare får helt enkelt söka sig andra delar av Sälenfjällen vilket kan ske via transportlift eller transportbuss. På anläggningen finns barnområden, äventyrsområden, barnpassning, kvällsåk och längdspår.

Lindvallen

Lindvallen presenteras som skidorten för familjer med ”barn i alla åldrar”. Det är inte oväntat med tanke på att de har Europas största skidområde för barn. Här finns ett stort antal knappliftar, gröna pister och flera äventyrsområden. Både skidskola och barnpassning finns tillgängligt.

Här finns många breda och ”lagomt” branta pister men även mer utmanande skidåkning med två svarta nedfarter. Totalt har Lindvallen 42 liftar och 42 nedfarter. De flesta nedfarter är gröna och röda. Det finns även Snow Parks, kvällsåk och längdspår.

Kläppen

Kläppen är en privatägd skidanläggning och ingår inte i SkiStar som andra skidanläggningar i Sälen. Det betyder även att det inte finns skidbussar till de andra orterna. Här finns 14 liftar och 37 nedfarter varav de flesta är gröna eller blå. Men det finns även både svarta nedfarter och Snow Parks. Även de som helst åker längd har ett stort utbud att välja på då det totalt finns spår på 42 km.

Stöten

Med Sälenfjällens högsta fallhöjdmeter, 46 pister och 45 km längdskidspår försöker Stöten leva upp till att erbjuda ”Sälens bästa skidåkning”. I väst finns Soltorget som har de lättare backarna, skidskola och barnområde. I mitten finns Stötentorget som ibland kallas ”Stötens hjärta”. Det är här som de flesta aktiviteter genomförs. Till öster finns Skidtorget som erbjuder mer utmaning i åkningen. Helt enkelt en skidanläggning där hela familjen hittar passande åkning.

Hundfjället

Hundfjället erbjuder minst sagt skidåkning för alla smaker. De minsta trivs bra i Valles skidland och kan träna upp sina kunskaper i Sälens längsta rullband och långsamtgående knappliftar. Här finns både barnpassning och skidskola. Valle har även after-ski, parader och olika äventyr med barnen.

Samtidigt finns en av Sveriges brantaste pister i Hundfjället, Väggen. Totalt finns 22 liftar och 22 nedfarter. Det är mest röda nedfarter och sedan ungefär lika många gröna, blåa och svarta. I jämförelse med andra orter har Hundfjället fler av de lite svårare nedfarterna. I närheten finns även längdskidspår.

Tandådalen

Med sju svarta pister har Tandådalen fler svårare nedfarter än många andra orter i Sälen. Här finns även Östra Tandådalens parkområde med kickers, hopp, räcken m.m. Även Big Air Arena är uppskattat av kunniga åkare.

För barnen finns två barnområden med grillplatser, knappliftar och enklare nedfarter. Här finns även Valles äventyrsland och maskoten Valle som hittar på en massa äventyr.

Däremot är inte Tandådalen den ort som är allra mest anpassad för mindre barn. Exempelvis finns inte barnpassning och det finns både fler svarta och blåa nedfarter än gröna. Totalt finns 25 liftar och 29 nedfarter.